Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zostrel ruského Su-24 a fantázie blogerov.

Cieľom môjho prvého blogu je "rozpitvať" blogy, z pohľadu "fanúšika" letectva (hlavne sovietskeho z obdobia 2. svetovej vojny a v druhom rade aj povojnového).

Vybral som si dva, kde poukážem na argumentačné a logické nedostatky.

 

Najprv môj pohľad na vec. Turci tvrdia, že Su-24M narušil ich vzdušný priestor, Rusi tvrdia opak. Čiže sa jedná o tvrdenie proti tvrdeniu. Turecko je od zostrelenia svojho prieskumného lietadla RF-4E Phantom II v r. 2012 dosť háklivé na porušovanie hraníc zo strany Sýrie a odvtedy došlo k zostrelom niekoľkých sýrskych strojov, aj k paľbe na sýrske územie. Rusko nedávno vstúpilo do konfliktu v Sýrii. Odvtedy Turecko Rusov niekoľko krát varovalo pred narušením svojho vzdušného priestoru potom, čo k nemu údajne niekoľko krát došlo. Ak došlo skutočne k narušeniu Tureckého vzdušného priestoru, zásah sa dal očakávať a vzhľadom na precedensy z minulosti nie je prekvapením.

Teraz k veci:

Prvý blog:

http://romanbednar.blog.idnes.cz/c/485983/jednoznacne-dokazy-turecko-luhalo-o-zostrelenom-ruskom-lietadle.html

Citujem:

„Lož č. 1: Ankara tvrdí, že SU-24 bolo ...

...nad tureckým územím 17 sekúnd (už len to je smiešne krátky čas na to, aby sa nejaký obrovský štát, ako je Turecko, mal preto cítiť ohrozený jedným a či dvoma lietadlami) a v tomto čase preletelo 1, 85 kilometrov. V tom prípade by ale malo nižšiu rýchlosť, ako je minimálna rýchlosť na to, aby sa lietadlo tohto typu udržalo vo vzduchu!”

Podľa prezentácie radarových záberov Su-24M neletel tak úplne priamočiaro, ale akosi kostrbato… teda sa choval ako každé bojové lietadlo nad bojiskom – manévroval.

Máme dve možnosti:

a)    Su-24 vletel nad turecké územie omylom, pretože posádka nemala poňatia, kde presne sa nachádza.

b)    Su-24 tam vletel schválne

Turci nemohli vedieť, ktorá z tých možností platí. Ako autor vie, že by Su-24M nezbombardoval omylom Turkménov na Tureckom území, ale na Sýrskom, keď v lepšom prípade nevedeli, kde sú?

Cez výbežok preletel šikmo, teda vzdialenosť bola zdá sa dlhšia, mne to vychádza na 2,5 km. To nám dáva priemernú rýchlosť okolo 530 km/h. Pri odhade, že sa jednalo o 1,85 km dostávame priemernú rýchlosť cca 390 km/h. Minimálna rýchlosť, aby sa Su-24M udržal v stabilnom horizontálnom lete sa pohybuje od cca od 200 km/h vyššie. Napr. pri hmotnosti 22 000 kg bez podvesov a šípe krídla 16° (ako ukazujú zábery zostreleného lietadla) je pádová rýchlosť 195 km/h, pri 35 000 kg je 246 km/h. Závisí to teda od výšky, konfigurácie výstroje a výzbroje, množstva paliva, teploty vzduchu atď. No a v neposlednom rade by som podotkol, že ak bol Su-24M zasiahnutý raketou, tak už zrejme neletel, ale padal. Aj pri 390 km/h mal teda Su-24M k pádovej rýchlosti ďaleko.

“Lož č. 2: Povedzme, že Turci nás neklamali a SU-24 bolo naozaj 17 sekúnd nad Tureckom. Ale potom tento čas nie je dostatočne dlhý k tomu, aby turecké stíhačky stihli dostať súhlas na taký problematický a dostatočne premyslený rozkaz, ktorý znamenal zostrelenie  ruského vojenského lietadla.”

Tureckí piloti mohli dostať rozkaz na okamžitý zásah v prípade vstupu neznámeho lietadla do tureckého vzdušného priestoru dlho predtým, ako tam Su-24M vstúpil. Na premýšľanie a prijatie opatrení mali Turci dosť času už po prvých porušeniach ich vzdušného priestoru. V momente prekročenia hranice teda už piloti tureckých F-16 mohli mať príslušné rozkazy, mali cieľ zameraný a pristúpili k ich splneniu. Na vydanie rozkazu a odpálenie rakiet 17 sekúnd bohato stačí.

“...ak by SU-24 bolo letelo svojou normálnou rýchlosťou (a takou rýchlosťou aj muselo letieť) a nie „slimáčou“, pri ktorej by sa nevyhnutne bolo zrútilo samo, bez odstrelu, tak by bol jeho pobyt v Turecku taký kratučký, že by to nikto nebol zbadal.”

K tomu môžem povedať, že je to nepodložená špekulácia. Autor netuší, aké úlohy Su-24M plnil, ale určite vie, že neletel “normálnou” rýchlosťou, ktorú asi nedopatrením zabudol definovať a bez znalosti letových charakteristík stroja si trúfa vyhodnotiť, že vlastne mal spadnúť. Takisto Turci predložili rekonštrukciu celej trasy dvojice Su-24M, ale autor sa domnieva, že by turecké radary z ničoho nič nad vlastným územím “oslepli” a narušiteľa by si nevšimli.

„Lož č. 3: ... Je v ňom uvedené: 24. novembra sa blížili do tureckého vzdušného priestoru dve lietadlá SU-24, neznámeho pôvodu. V priebehu piatich minút boli neznáme lietadlá desať krát varované a požiadané, aby okamžite zmenili smer letu  na juh.

Takže Turecko oficiálne oznámi, že vedelo, že ide o lietadlá SU-24, ale zároveň pripojí, že boli neznámeho pôvodu. Poznám veľa bežných ľudí, ktorí aj keď sa v noci zobudia, tak okamžite správne zodpovedia otázku, komu patria  lietadlá SU-24.”

Su-24 má vo výzbroji aj Sýria. Výsostné znaky sa zatiaľ radarom prečítať nedajú. Takže o neznámom pôvode narušiteľa zjavne nemohli klamať.

“Okrem toho – strielalo by Turecko po lietadlách neznámeho pôvodu s rizikom, že by mohli byť americké alebo britské?”

Chvíľku predtým autor tvrdil, že Turci údajne identifikovali typ lietadla, ale asi sa o pár riadkov nižšie hodí tento poznatok vynechať, aby mohlo dôjsť k obvineniu. Odkedy majú Američania s Britmi vo výzbroji Su-24? Americkým ekvivalentom a vzorom pre Su-24 bol F-111 a ten je už vyradený z výzbroje. Existencia IFF bude asi tiež novinkou.

 “Ďalej: Ak SU-24 preletí 1,8 km za 17 sekúnd, tak za 5 minút by malo preletieť okolo 33 km. Len hlupák by však mohol uveriť, že nadzvukové lietadlo môže letieť 17 sekúnd s rýchlosťou nižšou, ako je minimálna rýchlosť, pri ktorej sa ešte udrži vo vzduchu. A ak niekto uvedie, že letelo touto rýchlosťou dokonca až 5 minút, tak je to klamstvo non plus ultra, alebo hlúposť non plus ultra.”

A znova potvrdenie že autor nepozná subjekt vlastného blogu. Novinka pre autora: Su-24 dokáže lietať aj podzvukovou rýchlosťou. Na záberoch padajúceho Su-24 je jasne vidno, že šíp krídla mal nastavený na 16°, teda práve na nížšie rýchlosti využívané pri štarte a pristátí, alebo na let “slimačou rýchlosťou”. To si autor tiež nevšimol, alebo o tom vôbec nič netuší.

Na ospravedlnenie autora blogu sa hodí poznamenať, že je spisovateľ a asi sa malo jednať o dramatickú tvorbu inšpirovanú skutočnou udalosťou. Ale so slovami "lož" a "hlúposť" by som narábal na autorovom mieste oveľa obozretnejšie.

Druhý blog:

http://bicera.blog.idnes.cz/c/485496/behem-5-minut-jsme-10-x-varovali.html

“Ruský bitevník SU 24 byl sestřelen kvůli letu nad tureckým výběžkem u obce Latakíja.”

Latakíje je dobrých 50 km ďaleko od toho výbežku. Stačí pozrieť do mapy.

“Tento letoun dosáhne dvojnásobku rychlosti zvuku. “

Nedosiahne. A ak, tak len raz a zrejme naposledy. Max. rýchlosť vo výške je stanovená na M = 1,6.

“Pokud by při bojové akci letěl rychlostí poloviční,  pro jednodušší počty uvažujme 1200 km/h, tak za 5 minut ulétne 100 km.”

Prečo by mal letieť nejakou polovičnou rýchlosťou z niečoho (čo navyše neexistuje)? Predpoklad vycucaný z prsta, okolo ktorého sa točí celý blog.

Maximálna rýchlosť Su-24 vo výške 200 m s polovičným objemom paliva v nádržiach bez výzbroje s plnou forsážou je 1400 km/h. S dvoma bombami RN-28 (250 kg) to bolo 1350 km/h (tieto bomby sa už nepoužívajú). Su-24 môže niesť až 7,5 - 8 ton výzbroje a iného vybavenia.

Maximálna rýchlosť Su-24 vo výške je 1,6 M. Platí pre verzie od s.č. 04-04. Do s.č 04-04 sú tieto hodnoty 1325 km/h v 200 m a 1,35 M vo výške.

Rýchlosť M > 2 mal Su-24 dosahovať s automatickou reguláciou vstupu vzduchu, ktorá však nikdy uspokojivo nefungovala a nakoniec sa od jej inštalácie do nových strojov aj z iných dôvodov upustilo, zo starých bola odstránená. Teda žiaden Su-24 takúto rýchlosť v horizontálnom lete dnes nedosiahne. Čítal som o jedinom prípade, kedy Su-24 dosiahol M = 2,16, ale jednalo sa o skúšobný let, nie bežnú prevádzku a stroj mal zosilnenú konštrukciu, upravenú aerodynamiku a bol vybavený spomínanou reguláciou vstupu vzduchu, ktorej používanie práve po tomto lete mali zavrhnúť.

Pri rýchlosti M > 1,6 dochádza u Su-24 k niečomu takému: https://cs.wikipedia.org/wiki/Pump%C3%A1%C5%BE

Autor riešil rovnicu o niekoľkých neznámych, v ktorej dosadil vhodne zvolené hodnoty, aby mohol dostať želaný výsledok. Divný prístup.

Zdrojom pre tieto informácie sú:

???????????? ???????????? ???????? ??-24, ???? ??. ?????????? (Vojenská letecká technická akadémia N.Je. Žukovského)

????????? ?????????????? ??-24. ??????? «????????????» ????, vydavateľstvo ?????, ????, 2014, ?.??????????, ?.???????????

????????? ?????????????? ??-24, vydavateľstvo ????????, 2004, ????? ?., ??????????? ?.

 

Autor: Michal Grešlik | středa 9.12.2015 19:20 | karma článku: 19,90 | přečteno: 1569x
  • Další články autora

Michal Grešlik

Co je sebeobrana? Reakce na zproštění obžaloby pana Rohozyna.

Říká se, že násilí plodí násilí. Někdo k tomu dodal: A tak je to správné. Pokud se zeptáme: Co v historii násilí vyřešilo? Odpovědí možná bude: fašisty a jiné režimy toho druhu, včetně nacistů, komunisty atd.

24.3.2024 v 21:09 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Ukrajinec, Ukrajina - historie

Putin a další váleční zločinci omlouvají svůj vpád na Ukrajinu tím, že Ukrajinci vlastně neexistují. Nemají historii, jsou to vlastně Rusové, kteří "sešli z cesty". Původně je Putin označoval za "bratrský národ".

10.3.2024 v 20:49 | Karma: 22,07 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Michal Grešlik

Situace u Avdijivky. Třetí blog s názvem: Omyly našich "expertů".

V předešlých dvou jsem psal o "neexistující" 2. ukrajinské linii obrany. Aktuální situace plně potvrzuje to, co jsem napsal před zhruba 10 dny. Tedy, kde ta linie je atd.

10.3.2024 v 15:29 | Karma: 20,79 | Přečteno: 815x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Boj o Avdijivku, lži kremelských onucí atd.

Aktualizace mého vlastního blogu https://greslik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813878. Který byl reakcí zároveň na analýzu pana Hájka: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajinci-si-za-avdijivkou-nevybudovali-druhou-liniii-

6.3.2024 v 20:50 | Karma: 21,97 | Přečteno: 751x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Kde je 2. ukrajinská obranná linie za Avdijivkou? Jaká je celková situace a co Syrskij?

Odpověď je jednoduchá: 2. obranná linie vede zhruba přes Očeretyne - Novoselivka perša - Komyšivka - Ptiče - Kalynove - Hirnyk - Kurachivka... Celková situace kritická. Syrskyj je dle všeho schopný velitel.

1.3.2024 v 20:56 | Karma: 20,37 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1058x
Amatérsky záujemca o históriu, (aktuálne pasívny) modelár, človek hľadajúci súvislosti a snažiaci sa dať udalosti do širšieho kontextu.

Seznam rubrik