Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde je 2. ukrajinská obranná linie za Avdijivkou? Jaká je celková situace a co Syrskij?

Odpověď je jednoduchá: 2. obranná linie vede zhruba přes Očeretyne - Novoselivka perša - Komyšivka - Ptiče - Kalynove - Hirnyk -  Kurachivka... Celková situace kritická. Syrskyj je dle všeho schopný velitel.

Jinak řečeno už se tady píšou "analýzy" (nějaký pan (generál?) Hájek) ohledně chybějící druhé obranné linie, protože Ukrajinci ustupují (i když na Rusáky "osvobozenou" Orlivku je vedena ze strany Rusáků ze "záhadného" důvodu dělostřelecká palba). Přitom ta 2. obranná linie byla vybudována v letech 2014 - 2015. Co asi některým "analytikům" uniklo. Taky to, že Avdijivce hrozilo obklíčení už po několikáté. Před ní jsou další dvě předsunuté, které vznikly později. Ukrajinci se na 2. obrannou linii ještě nestáhli. A asi mají taky důvod. Bojují o oporné body před ní a Rusáci jsou asi tak na půl cesty ke 2. obranné linii.
Ukrajinci deklarované ztráty na straně Rusáků klesly jenom mírně. Rusáci se k těm opěrným bodům musí dostat přes otevřený terén, kde se nemají kam schovat - jsou stále jako terče na střelnici. Pokrovsk je asi tak 2x větší než Avdijivka (v podstatě je mimochodem předměstím Doněcku), vzdálený 40 km od ní a ruský aktuální postup od Avdijivky je asi 4 - 5 km tím směrem.

Co se týče stažení z Avdijivky. Někde se píše (New York Times) až o stovkách zajatých, někteří diskutující fantazírují o spoustě zanechané techniky. Na druhé straně jsou důkazy asi o 9 zajatých vojácích, kteří kvůli zraněním nemohli odejít pěšky. Možná pár dalších jinde. Abychom byli v obraze: ukrajinská mechanizovaná brigáda má v plném stavu cca 4 500 vojáků, tankový prapor (3 oddíly po 10 tanků, tedy celkově 30), 3 mechanizované prapory (3 x 50 lehce obrněných vozidel jako jsou BVP a OT), zbytek další podpůrné jednotky. Velitelé si stěžovali, že stavy bojujících jednotek byly na 25 - 30 %, protože je nerotovali, ani nedoplňovali. Jakou matematikou se dá dospět ke stovkám zajatých? 3. útočná brigáda se do obklíčení nedostala, 47. taky ne (a prý se stáhla z Koksovny jako poslední beze ztrát).
Rusáci žádnou přehlídku zajatých vojáků nebo ukořistěné techniky nezorganizovali. U techniky je to logické: tank nebo BVP se do bunkru nevejdou, vedou manévrovaný boj a pokud jsou pojízdné, nepotřebují tak nevyhnutelně asfaltové cesty, aby se stáhly. Pěchota to samé. Jinak řečeno se ze strany Ukrajinců jednalo o organizovaný ústup, který až na výjimky byl zvládnutý dobře.
Mohu porovnat s Charkovskou ukrajinskou ofenzivou: Rusáci zpanikařili, nechali na místě 97 tanků (celkově přes 200 vozidel, včetně kompletních dělostřeleckých baterií). A Ukrajinci si u zanechané ruské techniky dělali selfíčka, přitom žertoval, že k ní došli pěšky a každý může odjet ve vlastním tanku nebo BVP... Tohle je úprk z bojiště. Ani se nezastavovali. Pokud by Ukrajinci měli dostatek paliva, munice a vojáků, Luhansk by padl. Zatímco Ukrajinci u Avdijivky bojují o každou vesnici nebo statek, pokud se jim to vyplatí. To je obrovský rozdíl.

Generálplukovník Syrskyj velel obraně Kyjeva, nebo Charkovské ofenzivě. Taky obraně Bachmutu. Pokud se mu přičítá, že se u Bachmutu včas nestáhnul, zdůraznil bych, že byl 4. v pořadí, kdo o tom rozhodoval (1. Zelenskyj, 2. velitel ozbrojených sil Ukrajiny generál Zalužnyj, 3. náčelník generálního štábu generálporučík Šaptala). Jenomže to taky nemuselo být nesprávné rozhodnutí. "Kupodivu" jenom co se dostal k velení, Avdijivku vyklidil a nepřisouval dovnitř žádné další jednotky. Možná se pokusil uvolnit ruské "kleště", ale když viděl, co se děje, posily dostaly za úkol udržet koridory na stažení. Co se zřejmě povedlo.

Další zajímavostí, která mnoha lidem unikla je, že Syrskyj udělal inventuru OSU (česká zkratka od anglického AFU nebo ukrajinského ZSU (???)). Se zjištěním, že část vycvičených a vyzbrojených brigád se nezúčastnila bojů vůbec, zatímco jiné neměl kdo vystřídat, nebo že 4 brigády nemají ani techniku k boji. Takže takové info pro ty, kteří mají chuť nahánět Ukrajince tady a posílat je do boje, je, že bychom jim měli dodávat techniku a munici, aby vůbec měli s čím bojovat. To je právě teď mnohem více kritickým problémem než nedostatek vojáků.

Osobně bych poslal do první linie na Ukrajině zdejší "chcimíry", kteří z gauče píšou mnoha lidem obhajujícím Ukrajinu, aby za ni šli bojovat. Já klidně půjdu za nimi a pokud se jim nepovede dojednat s Rusáky "henten mier", tak se pokusím zařídit, aby se zbytky jejich těl dostaly k rodinám. :)
Přeji hezký víkend.

P.S.: Na komentáře nebudu reagovat, protože mi redakce udělila "poctu" v podobě banu na dlouhou dobu. Kremelské onuce tady tolerují dlouhodobě. No, co se dá dělat? :)

Ale jeden způsob je přímo  blogu. Takže:

@Jiří Jiroudek: Není to můj první blog. Všechny předešlé jsem smazal.

@Jiří Groh: 10. mechanizovaná brigáda neexistuje. Překlep?

@Miroslav Beránek: Psal jsem, že půjdu za vámi a vyčkám, jestli dojednáte mír. Pokud ne, budu muset logicky bojovat. Něco jste na tom nepochopil a měl bych Vám to i nakreslit? 

@Richard Polášek: Četl jsem, že po vás Ukrajinci řvou. Tomu se nedivím, když ani s praxí 25 let jim neumíte namíchat maltu. :)

@Jiří Kopecký: Není to můj první blog. Předešlé jsem smazal. Na Idnesu pracují asi špatně placeni nebo informačně negramotní lidé, když nerozeznají, že tady různí Trynerové, Gumulci, Oktábci, Kormanci, Komberci atd. šíří jenom to, co se píše na ruských stránkách... a měsíce jim trvá, než přijdou na to, že se jim už každý směje. Jinak dík za pochvalu. Protože i pán "analytik" Hájek ve své "prémiové" práci nehnul prstem, aby zjistil fakta, jenom papouškuje selektivně jiná média, za co mu zatleskala kompletní parta dalších obvykle prokremelských blbců očekávající, že 2. ukrajinská obranná linie bude 200 metrů za Avdijivkou a ne na pro obranu příhodnějších pozicích. Takové věci ví i malé děti, které hrají na počítačích strategie.

Autor: Michal Grešlik | pátek 1.3.2024 20:56 | karma článku: 20,37 | přečteno: 736x
  • Další články autora

Michal Grešlik

Co je sebeobrana? Reakce na zproštění obžaloby pana Rohozyna.

Říká se, že násilí plodí násilí. Někdo k tomu dodal: A tak je to správné. Pokud se zeptáme: Co v historii násilí vyřešilo? Odpovědí možná bude: fašisty a jiné režimy toho druhu, včetně nacistů, komunisty atd.

24.3.2024 v 21:09 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Ukrajinec, Ukrajina - historie

Putin a další váleční zločinci omlouvají svůj vpád na Ukrajinu tím, že Ukrajinci vlastně neexistují. Nemají historii, jsou to vlastně Rusové, kteří "sešli z cesty". Původně je Putin označoval za "bratrský národ".

10.3.2024 v 20:49 | Karma: 22,07 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Michal Grešlik

Situace u Avdijivky. Třetí blog s názvem: Omyly našich "expertů".

V předešlých dvou jsem psal o "neexistující" 2. ukrajinské linii obrany. Aktuální situace plně potvrzuje to, co jsem napsal před zhruba 10 dny. Tedy, kde ta linie je atd.

10.3.2024 v 15:29 | Karma: 20,79 | Přečteno: 815x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Boj o Avdijivku, lži kremelských onucí atd.

Aktualizace mého vlastního blogu https://greslik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813878. Který byl reakcí zároveň na analýzu pana Hájka: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajinci-si-za-avdijivkou-nevybudovali-druhou-liniii-

6.3.2024 v 20:50 | Karma: 21,97 | Přečteno: 752x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Zabiják Novičok, alebo nové "fakty" z Kremľa.

Samozrejme sa vyrojili nové teórie, že bol vyrábaný mimo Rusko, získali ho Američania, že vymenený špión bol zabitý priam nie pred vstupnou bránou do britského laboratória atď.

15.3.2018 v 1:44 | Karma: 20,37 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1058x
Amatérsky záujemca o históriu, (aktuálne pasívny) modelár, človek hľadajúci súvislosti a snažiaci sa dať udalosti do širšieho kontextu.

Seznam rubrik