Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Boj o Avdijivku, lži kremelských onucí atd.

Aktualizace mého vlastního blogu https://greslik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813878. Který byl reakcí zároveň na analýzu pana Hájka: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajinci-si-za-avdijivkou-nevybudovali-druhou-liniii-

Doplnění a aktualizace:

Zatím boje probíhají na 1. předsunuté ukrajinské obranné linii: Berdyči -  Orlivka - Toneňke. Nějak se ten kvapný postup Rusákům asi zkomplikoval.  2. předsunutá obranná linie je zhruba za zmiňovanou vesnicí Berdyči, dále vede přes Umaňske směrem ke Karlivce. Ta druhá dává Ukrajincům výhodu převýšení terénu o 40 - 50 m. Ruský postup zastavil na té 1. předsunuté. Takže "analýza" s názvem "Ruská armáda kvapí na západ. Ukrajinci zapomněli na zákopy, sázejí na přehrady" má v jistém smyslu docela velké trhliny. Na omluvu autora bych řekl, že tohle je i v ukrajinských médiích... kde je však taky dobré vzít v potaz, že i tam je dost lidí, kteří nejsou válečnými stratégy nebo neoplývají "oslňující" informační gramotností.
Doporučení:
1. Položil bych si otázku: Když Ukrajinci ztratili dobře opevněnou Avdijivku, kde se asi pak budou chtít bránit? Vesnice Lastočkyne to nejspíše nebude. Protože z krytých pozic v Avdijivce tam dostřelíte i s pěchotní zbraní, každým kulometem nebo kanonem, taky je snadné ji dostat pod křížovou palbu. Stepove taky ne... podobná situace (je dál, ale tam mají Rusáci výhodu převýšení).

2. Pohled na mapu by neuškodil. Orlivka je obklopena vodními plochami, Toneňke taky. Samotnou vesnici nemá smysl bránit, protože ruskému postupu do ní nic nebrání, ale má smysl postavit obranu na jejím okraji. Protože tam ty vodní plochy a porost kolem jsou překážkou pro agresora a taky úkrytem pro obránce. Nejsou dobře vidět ze satelitů. Mají je i Rusáci. Granát nebo letecká puma, která spadne do vody nebo bažiny nemá taky takový efekt, jako když pohřbí vojáky zaživa i když spadne těsně vedle někde v poli, kde jsou zákopy vidět i z vesmíru.

3. Podívat se na topografii. Kde jsou znázorněna i převýšení terénu. To taky leccos napoví ohledně míst, kde asi obranné pozice nejspíše budou. Funguje to tak od pravěku.

4. Když Rusáci někam přiběhnou, vyvěsí vlajku, může se jednat taky o "šedou zónu", odkud vzápětí zdrhají, protože taky nejsou až tak blbí, aby se tam nechali zabít. Ale Putinovi to poslouží jako u osady Krynky v Chersonské oblasti, kde to video působilo až komickým dojmem. Např. zmiňované Lastočkyne, Svatove nebo Orlivka, které Rusáci "osvobodili" mají Ukrajinci hezky na ráně.

5. Zamyslet se nad tím, co může být cílem obou stran a jaké úsilí každá z nich vyvíjí, jak probíhají boje. Rusko ztratilo v boji o Avdijivku cca 10 brigád, kterým čelila po většinu času jedna ukrajinská. Ztratilo taky prakticky jednu leteckou eskadru (letadla v ceně přes 400 milionů $, co souviselo očividně se ztrátou 2x A-50 v ceně 2x 330 milionů $ a ztráty letectva probíhaly asi ve 20 násobně vyšším tempu než jsou je schopni nahrazovat). Dlouhodobě je to pro Rusáky prostě neúnosné. Ruské letectvo v posledních dnech zmizelo z nebe. Na něm byla ta ofenziva postavena. Podle aktuální situace to na průlom stále nevypadá. Na druhé straně se můžeme dohadovat o věrohodnosti informací ohledem ruských ztrát zveřejněných Ukrajinci, ale polovina z nich připadá stále na oblast kolem Avdijivky. Proporčně to obvykle funguje. Takže tam ukrajinská obrana očividně není tak slabá a boje jsou hodně intenzivní.

Samotní Ukrajinci včetně velení píšou o tom, že situace je kritická. Je to logické. I pevnost s názvem Avdijivka by podle nich měli šanci ubránit s dostatkem munice. Pokud ji nebudou mít, neuhájí ani ty další linie. A jak jsem zmiňoval, ta skutečná 2. obranná linie vede zhruba přes Očeretyne - Novoselivka perša - Komyšivka - Ptiče - Kalynove - Hirnyk - Kurachivka... vybudována v letech 2014 -2015. Teď se Ukrajincům daří zadržovat postup Rusáků, protože "Mordor" ztratil několik výhod a taky asi i motivaci. Putinův politický cíl splnili. Jejich krátkodobým cílem zřejmě není tažení na Pokrovsk, jak píše autor Hájek, ale vytvoření nějaké "buffer zóny". Ale ani ten krátkodobý závazek se jim zatím nedaří.

Pro pobavení citáty zdejších protřelých prokremelských diskutérů: 
Jiří Langweil 5. 3. 2024 10:24: "Jásot nad jedním člunem (moje poznámka: je to reakce na potopení další ruské lodi, která se nacházela shodou okolností nedaleko od Kerčského mostu) a zatím je to jaksi trošku jinak... Ruská armáda se po obsazení Avdijivky nezastavila a při postupu směrem na západ zřejmě zabrala další tři ukrajinské vesnice. Vyplývá to z analýzy americké CNN, která upozorňuje na to, že ukrajinský ústup z Avdijivky byl chaotický a až příliš odhalil slabiny ukrajinské linie. Krátce po ústupu Ukrajinců vyšlo najevo, že obránci zřejmě utrpěli během stahování významné ztráty. Do toho také nebylo jasné, na jakém dalším místě jsou obranné linie, které by zbrzdily ruský postup."
Co na to říct: V reakci na to, že mu potopili "lodičku". Která shodou okolností byla poblíž Kerčského mostu, pod slovním spojením "hlídkový člun" si asi nepředstavuje něco, co má 90 m na délku a posádku 80 lidí. "Osvobozené" vesnice (z jeho pohledu a z našeho rozstřílené "na atomy") nejmenoval. Já dvě z nich jo. Mimochodem na té linii s odhalenými slabinami se vaši drbani plácají už týden, ale zatím jste obětovali asi jenom jednu brigádu, @Langweile. Navíc, to co jsi napsal, je dle pravidel diskuse mimo téma = trolling.

Co se týče personálních zdrojů:

Robert Šimeček 5. 3. 2024 10:19: "Je to sice úspěch, ale na celkovou situaci to nemá vliv. Rusko zahájilo válku s 290 000 vojáky, postupně je navyšovalo až na současných 600 000. Ukrajina měla na jaře 2022 skoro 900 000 vojáků. 80 % ztrát je způsobeno dělostřelectvem, kde má Rusko jasnou převahu, nyní už 1:10 a možná i více... Rusko má prý 5x větší ztráty, než Ukrajina... ale je to paradoxně Ukrajina, kdo má nyní kritický nedostatek vojáků...  Jinak dnes ráno jsem četl na Seznamu článek a bylo tam toto: Třeba když prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že za dva roky války padlo 31 tisíc ukrajinských vojáků. „Tomu se tamní lidé vysmívali, že to není pravda,“ líčí Novák.  A pro Stacha a podobné myslitele... Ukrajina fakt za dva roky neztratila 30 000 vojáků ani podle Zelenského blábolení... na každého mrtvého připadá dalších 3-5 těžce zraněných a vyřazených z boje..."
Moje reakce: Taky to napsal, když mu potopili potopili lodičku. A lže. 24.2.2022 měla Ukrajina v aktivní službě necelých 200 000 vojáků (ale někdy se uvádí 215 000 nebo tak podobně) a dalších cca 100 000 v polovojenských jednotkách. Rusko mělo k dispozici v tom samém čase 900 000 vojáků a více než půl milionu lidí v polovojenských jednotkách. Úvodního útoku na Ukrajinu se zúčastnilo cca 190 000 ruských vojáků. Ukrajina mobilizovala a v létě 2022 dosáhla stav asi tak 400 000 vojáků a 300 000 v polovojenských jednotkách. Teď má dohromady 880 000 lidí v Ozbrojených silách Ukrajiny celkově. Nespecifikováno, jaký podíl tvoří nováčci ve výcviku, polovojenské jednotky atd. Co se týče 31 000 padlých, o kterých mluvil Zelenskyj. Podle vzorce pana Šimečka má Ukrajina tedy vlastně těžké ztráty zhruba 31 000 mrtvých + tedy 95 000 až 155 000 těžce zraněných. Dohromady 126 000 až 186 000 lidí z ozbrojených sil, co je docela těžká rána pro bránící se stranu. Pro Rusáka jsou samozřejmě 10 % - 20 % ztráty mimo jeho rozlišovací schopnost, takže neuvěřitelně malé. Smějí se tomu snad jenom "alternativně inteligentní", kteří nezvládli ani matematiku 1. stupně ZŠ. Jelikož Ukrajinci pomýšlejí na další ofenzivu, co Šimečkovi uniká a k ní je potřeba jednoznačná převaha, co neuniklo Zalužnému nebo Syrskému, potřebují zase mobilizovat (nebo využívat ozbrojené síly efektivněji) a k tomu zase hlavně zbraně a munici.

A jelikož mám ban v diskusích, tedy paradoxně mohu psát blogy, ale nemohu reagovat na příspěvky pod nimi (to musel vymyslet taky někdo "alternativně inteligentní"), budu reagovat způsobem aktualizace blogu. :)

@Heřman Hasík: "Okecat jde u Vás všechno. Co si tak přiznat, že to bohužel s Ukrajinou nevypadá dobře?" Jakože válka na Ukrajině je pro Ukrajinu nějaká pozitivní situace a podle Vás píšu, že to vypadá dobře? Že v mém blogu zmiňované věci jako nedostatek munice a další znějí příliš pozitivně? Nebo pro Rusáky je negativní informací konstatování faktu, že "spanilá jízda na západ" zatím tak docela nevychází, jak si od krátkodobého postupu o 6,5 km za 2 týdny slibovali?

@Josef Nikl, reakce na: "Budeme si lhát až do konce...". No to si lžete, jak chcete, ale ruská ofenziva stojí tam, kde jsem řekl. Nebo si nalháváte něco jiného?

@Zdeněk Danda, reakce na: "Nadarmo nemáte ban v diskusích. Na vaše "příspěvky" si dobře vzpomínám. Měl byste vědět, že jste - jako všichni - jen jedním z človíčků na koncích mediálních řetězců a jako takový víte jedno velké .... však víte - jen to co jiní chtějí, aby se vědělo. A v tuto chvíli se hádat a nazývat , že někdo lže je na okraji čemu se říká zdravý rozum. Nejste ani v místě bojů, ani zaměstnán jako tajný rada jedné z válčících stran. Takže máte jen informace zdrojů, kterým spíše věříte. A jelikož pravda ve válce umírá jako první tak vlastně také interpretací něčích čísel neuvádíte pravdu stejně jako všichni." To se pletete pane Dando, já jsem na jejich začátku. Vy nemáte přístup k mapám a informacím, abyste si ověřil, že to, co jsem psal předtím, je pravda. Protože to, co jsem napsal jsou holá fakta. Vy jste buď fanatický prokremelský troll, hlupák nebo informačně negramotný. Co jsem napsal, nijak nepopírají ani Ukrajinci a kupodivu ani Rusáci.

@Zdeněk Danda reakce na: 6. 3. 2024 22:12 "Přesně jak píšete. Autorovy texty jsem přestal číst. Až teď mne zaujala detailnější fotka. Dříve vypadal na menší fotografii, že jede na tříkolce!  To ale pane autore není pokus o urážku - to je můj vlastní zmatený dojem." Fotorafie je stejně velká po celou dobu. To, na čem sedím, je sovětský protiletadlový kanon vz. 39. Přesně tenhle: http://files.slovakia.travel/_processed_/csm_D_Vojenske_muzeum_jpg_89c40bfd2f.jpg

@Richard Polášek 6. 3. 2024 22:30 "já myslel, že je na kolotoči." Pokud si pleteš protiletadlový kanon s kolotočem, doporučuji omezit chlast a další drogy. @Dan Rozsíval 7. 3. 2024 7:23 "Tak nějak. Bez ohledu na ty lodičky, které nemají vliv skoro na nic nevidím jediný úsek fronty, kde by to dobře vypadalo a bylo na nějaké jásání." Večer ve zprávách jak vykládají obrněna vozidla z lodě, ráno to loď na dně. Už nic nepřeveze. Kde byla potopena hlídková loď Sergej Kotov? V Kerči. Co tam asi tak mohla hlídat? Nejdřív se udělají z lodiček ponorky, pak Ukrajinci "vyrobí" Rusákům nejdelší padací most na světě. :) @Štěpán Bicera 7. 3. 2024 11:13 "A kdo z příznivců?" (doplním kontext: těch mých by šel bojovat). Za sebe mohu říct: 22. mechanizovaná brigáda. A dva dny před plnou ruskou invazí jsem manželce řekl: "Válka je nevyhnutelná. Odejdu, pokud Ukrajina padne." @Štěpán Bicera 7. 3. 2024 11:29 "Je úplně jedno, kam se pohnula fronta. V první, či druhé světové na obou stranách fronty zahynulo na 70 milionů lidí. Pak se uzavřel mír, popravilo pár válečných zločinců a zapřisáhlí nepřátelé si začali padat do náručí a uzavírat obchody. Stejně skončí i ta ukrajinská." Obě zmiňované války skončily porážkou agresora. V té druhé byl původně agresorem i SSSR a se spojenci si po válce nijak zvlášť do náruče nepadnul. Připomněl bych, že kolaboranti, sabotéři a zrádcové končili špatně. I když se projevovali jenom názory.

Autor: Michal Grešlik | středa 6.3.2024 20:50 | karma článku: 21,97 | přečteno: 752x
  • Další články autora

Michal Grešlik

Co je sebeobrana? Reakce na zproštění obžaloby pana Rohozyna.

Říká se, že násilí plodí násilí. Někdo k tomu dodal: A tak je to správné. Pokud se zeptáme: Co v historii násilí vyřešilo? Odpovědí možná bude: fašisty a jiné režimy toho druhu, včetně nacistů, komunisty atd.

24.3.2024 v 21:09 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Ukrajinec, Ukrajina - historie

Putin a další váleční zločinci omlouvají svůj vpád na Ukrajinu tím, že Ukrajinci vlastně neexistují. Nemají historii, jsou to vlastně Rusové, kteří "sešli z cesty". Původně je Putin označoval za "bratrský národ".

10.3.2024 v 20:49 | Karma: 22,07 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Michal Grešlik

Situace u Avdijivky. Třetí blog s názvem: Omyly našich "expertů".

V předešlých dvou jsem psal o "neexistující" 2. ukrajinské linii obrany. Aktuální situace plně potvrzuje to, co jsem napsal před zhruba 10 dny. Tedy, kde ta linie je atd.

10.3.2024 v 15:29 | Karma: 20,79 | Přečteno: 815x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Kde je 2. ukrajinská obranná linie za Avdijivkou? Jaká je celková situace a co Syrskij?

Odpověď je jednoduchá: 2. obranná linie vede zhruba přes Očeretyne - Novoselivka perša - Komyšivka - Ptiče - Kalynove - Hirnyk - Kurachivka... Celková situace kritická. Syrskyj je dle všeho schopný velitel.

1.3.2024 v 20:56 | Karma: 20,37 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Zabiják Novičok, alebo nové "fakty" z Kremľa.

Samozrejme sa vyrojili nové teórie, že bol vyrábaný mimo Rusko, získali ho Američania, že vymenený špión bol zabitý priam nie pred vstupnou bránou do britského laboratória atď.

15.3.2018 v 1:44 | Karma: 20,37 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1058x
Amatérsky záujemca o históriu, (aktuálne pasívny) modelár, človek hľadajúci súvislosti a snažiaci sa dať udalosti do širšieho kontextu.

Seznam rubrik