Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Situace u Avdijivky. Třetí blog s názvem: Omyly našich "expertů".

V předešlých dvou jsem psal o "neexistující" 2. ukrajinské linii obrany. Aktuální situace plně potvrzuje to, co jsem napsal před zhruba 10 dny. Tedy, kde ta linie je atd.

Na rozdíl od pana analytika Hájka, nebo diskutujícího Šimečka a dalších v diskusích, kteří se už "třásli" na to jak ruská ofenziva "prosviští neexistující ukrajinskou obranou" a dobytí Pokrovsku (podle nékterých spíše "osvobození") jsem psal něco o tom, kde asi tak bude první "zádrhel" po ruském dobytí pevnosti Avdijivka a že se zatím o žádný průlom fronty nejedná. Sám jsem nečekal, že se Rusáci zaseknou takhle už na první předsunuté obranné linii. Ale trefil jsem její polohu na 100 % přesně. A zřejmě i ty další. K druhé obranné linii se Rusáci zatím nedostali.

To, že ty linie není vidět ze satelitů nic moc neznamená. Nejsou prostě umístěny jako ty ruské někde ve stepi, ale na přírodních překážkách, kde se dají docela dobře maskovat a navíc v téhle situaci Rusáci ztratili výhodu toho, že cílem je Avdijivka, tedy na ní soustředí veškeré síly. Teď je musí rozptýlit, protože už se nejedná tak docela o dobytí statických pozic. Ale o manévrový boj, kde hrozí, že když soustředíš síly na jedno místo, nepřítel ti jinou cestou vpadne do zad. Musí si tedy "ošéfovat" celou frontu, aby se to nestalo. Letecké útoky jsou rozptýleny na širší úsek, ne jenom na ohniště odporu jako v Avdijivce. Navíc, jak jsem psal, efekt leteckých pum bude jiný v zavodněném terénu než v ulicích města.

Cituji diskutujícího pana Jana Malého: "Jenomže už následující den (myslí tím 28.2.2024) prolomily AFRF obranu Orlivky a ke včerejšku mají 2/3 pod kontrolou. Následně zahájili z orlivky výpad na jih na Tonenke a 8.3 protli západ města a jedinou únikovou cestu. Situace v Tonenke je tak dnes na úrovni Avdijivky před pádem."

Já bych k tomu dodal. Ukrajinci už na začátku tvrdili, že obranu zaujali na okraji Orlivky. Rusáci tam tedy nic neprolomili. Po pohledu na mapu bych řekl, že sám se divím, že Toneňke ještě nepadlo. Ale při druhém pohledu bych dodal, že všechny ukrajinské jednotky mají celé její okolí na dostřel. To pod kontrolou podle pana Malého znamená co? Že tam pár Rusáku naběhlo s nějakým hadrem na tyči, někam ho zapíchli, udělali selfíčka a pak zase rychle zdrhali, aby z nich Ukrajinci nenadělali šašliky? :) Pokud by Rusáci Toneňke dobyli, podíval bych se do mapy, jak "velký úspěch" by to asi byl. Já tam jaksi vidím meandrujíci řeku ve směru jejich dalšího možného postupu, tedy asi tak 200 m širokou přírodní překážku.

Pro pobavení moje odhady situace před 10 dny: https://greslik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813878

Před 4 dny: https://greslik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=814069

Jak se změnila situace ve srovnání s analýzou pana Hájka https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajinci-si-za-avdijivkou-nevybudovali-druhou-liniii-obrany.A240229_145200_zahranicni_aha? Řekl bych, že s tím kvapným postupem to až taková sláva není.

Možná rozdíl v úsudku spočívá v tom, že od raného dětství jsem hrál šachy. Nebo i jiné deskové strategie. Přečetl spoustu knih o válkách. Taky hrál různé počítačové strategie, kde jsem si zkoušel různé modely obrany a útoku. I na základě těch knih, samozřejmě. Sloužil jsem taky v armádě (22. mechanizována brigáda) a dobře si umím představit jakou sílu má taková jednotka, nebo i menší. A pokud by tohle byla počítačová strategie, obranu bych postavil na místě, kde ji mají teď Ukrajinci a Rusáci ji pomalu ani po dvou týdnech nedokázali prolomit, zároveň bych budoval v týlu ze všech sil další. To se právě teď ve skutečnosti děje. Možná asi nebude největším tajemstvím, že tahle válka je taky o počítačových simulacích. Díky tomu všemu jsem asi odhadl situaci docela přesně s předstihem cca 2 týdnů. Protože na rozdíl od "papoušků" kteří dělají analýzy na základě názorů v jiných médiích, jsem se díval do topografických map, přemýšlel, co bych asi tak udělal já v tak zoufalé situaci... a tak trochu se pídil i po tom, co dělali Ukrajinci v té oblasti v posledních týdnech, měsících, letech. Protože Avdijivce nehrozilo obklíčení poprvé až teď.

Čerstvě vyšlo: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-valka-armada-zeny-narust.A240310_120122_zahranicni_vajo

Cituji z článku: "V ukrajinské armádě nyní slouží asi 65 tisíc žen, což je asi o 30 procent více než na začátku války před dvěma lety. Napsal to deník The New York Times (NYT), podle kterého se bojů účastní čtyři tisíce z nich."

Opravil bych to asi takhle: V ukrajinských ozbrojených silách (nikoliv jenom v armádě) teď slouží 45 000 žen (které nosí uniformu) plus 20 000, které spolupracují jako civilisté. Počet žen na v bojových liniích klesl z cca 5 000 na 4 000 (ve srovnání s nedávnou dobou, kdy jich bylo "jenom" 43 000). Dodal bych, že celková síla ozbrojených sil Ukrajiny vzrostla z cca 300 000 (tedy 200 000 armáda + 100 000 polovojenské jednotky) před dvěma lety na cca 900 000, tedy o 200 %. Myslím, že novinář by tohle taky mohl zvládnout. :)

Ještě bych připomenul, že kvůli tomu, že mám tady dlouhodobý ban, nemohu reagovat na příspěvky v diskusích. Na rozdíl od lidí, kteří tupě kopou do Ukrajinců pod článkem, který jsem prolinkoval naposledy.

@Jiří Groh 10. 3. 2024 18:56 "Pokud měla UA armáda před dvěma roky cca 900 tisic vojáků a dle vyjádření prezidenta Zelenského ztráty 31 000, tak proč chtějí rozjet novou mobilizaci. Ty Vaše čísla nesedí.  Dále píšete, že jste sloužil v armádě, v jaké? Česká a slovenská armáda takovou brigádu nemá." Odpověď: Ukrajina má teď cca 880 000 vojáků, ne před dvěma lety. Mám Vám svůj text nakreslit, abyste pochopil? Zelenský mluvil o 31 000 padlých, ne o celkových ztrátách. Ukrajina pomýšlí stále na ofenzivu, bojuje se aktivně na frontě o délce přes 1000 km, ale celková její délka je několik tisíc km, potřebuje zálohy atd. Takže to je důvodem úvah o mobilizaci. Co se týče 22.. mechanizované brigády, jedná se o VÚ 8700 - se základnou 20 km od ukrajinských hranic. U ní jsem sloužil.

@Stanislav Jelen 10. 3. 2024 19:23 "Slovenská armáda před čtvrt stoletím takovou brigádu měla." Odpověď: V té jednotce sloužil i můj táta (tehdy to byl asi pluk), takže jsem si ohledem BVP dělal fórky, že ho snad i pamatují. Kapitán to vyloučil s tím, že žádné není starší než 8 let (moje služba proběhla v letech 1999/2000). Odvedení táty do armády měl dost krutý dopad na mou matku - s dvěma maloletými kluky na krku přišla najednou o dva chlapy, kteří se mohli postarat o hospodářství (její táta zemřel). Přes den v práci, musela se nám věnovat, po nocích studovala knihy, jak se postarat o včelství a všechno možné...

Autor: Michal Grešlik | neděle 10.3.2024 15:29 | karma článku: 20,79 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Michal Grešlik

Co je sebeobrana? Reakce na zproštění obžaloby pana Rohozyna.

Říká se, že násilí plodí násilí. Někdo k tomu dodal: A tak je to správné. Pokud se zeptáme: Co v historii násilí vyřešilo? Odpovědí možná bude: fašisty a jiné režimy toho druhu, včetně nacistů, komunisty atd.

24.3.2024 v 21:09 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Ukrajinec, Ukrajina - historie

Putin a další váleční zločinci omlouvají svůj vpád na Ukrajinu tím, že Ukrajinci vlastně neexistují. Nemají historii, jsou to vlastně Rusové, kteří "sešli z cesty". Původně je Putin označoval za "bratrský národ".

10.3.2024 v 20:49 | Karma: 22,07 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Michal Grešlik

Boj o Avdijivku, lži kremelských onucí atd.

Aktualizace mého vlastního blogu https://greslik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813878. Který byl reakcí zároveň na analýzu pana Hájka: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajinci-si-za-avdijivkou-nevybudovali-druhou-liniii-

6.3.2024 v 20:50 | Karma: 21,97 | Přečteno: 752x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Kde je 2. ukrajinská obranná linie za Avdijivkou? Jaká je celková situace a co Syrskij?

Odpověď je jednoduchá: 2. obranná linie vede zhruba přes Očeretyne - Novoselivka perša - Komyšivka - Ptiče - Kalynove - Hirnyk - Kurachivka... Celková situace kritická. Syrskyj je dle všeho schopný velitel.

1.3.2024 v 20:56 | Karma: 20,37 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Zabiják Novičok, alebo nové "fakty" z Kremľa.

Samozrejme sa vyrojili nové teórie, že bol vyrábaný mimo Rusko, získali ho Američania, že vymenený špión bol zabitý priam nie pred vstupnou bránou do britského laboratória atď.

15.3.2018 v 1:44 | Karma: 20,37 | Přečteno: 1158x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1058x
Amatérsky záujemca o históriu, (aktuálne pasívny) modelár, človek hľadajúci súvislosti a snažiaci sa dať udalosti do širšieho kontextu.

Seznam rubrik