Foto

Jako vždy přesné, ozdrojované a odborné. Díky.

Foto

Území dnešní Ukrajiny ovládali Varjagové, což byli skandinávští Normani Normani byli postrachem celé Evropy. Varjagům, kteří ponikli od Baltu do východoslovanké oblasti v Podněstří se říkalo Rossové- později Rusové. Byli to válečníci, zdatní obchodníci. Rjurikovci byla Varjažská knížata, kteří na území dnešní Ukrajiny založili slovanský stát. Nebyl to stát ani Rusů, ani Bělorusů a ani Ukrajinců. Byla to země Slovanů. Slované se v té době ještě neidentifikovali. Sto let po rozpadu státního útvaru dostal tento rozpadlý stát název Kyjevská Rus. Její příběh začíná v roce 862 a končí v roce 1132. Dnešní Rusko bylo tehdy pod nadvládou Tatarů a to do 16 století. Ti ovlivnili myšlení dnešních Rusů-

Ukrajina od 14 století byla součástí Polsko - Litevské unie. Kozáci byli součástí tehdejší unie a byli svobodní a hájili a bránili hranice unie spolu s polskými husary. Právě v souvislosti s nimi vzniká název Ukrajina. V oficiálním dokumentu z roku 1590 se objevuje název Ukrajina. Bylo usnesení varšavského sejmu o sjednání pořádku ze strany Nižového vojska a právě tahle oblast byla v dokumentu pojmenovaná Ukrajina, což znamená kraj hranice. Byla to hranice s Krymským chanátem a Moskvou. V lednu roku 1654 Bohdan Chmelnický smlouvou přimkl tuto oblast k Rusku, Pozdě si uvědomil svůj hluboký omyl, Tím skončila svoboda kozáků. Dohoda, která znamenal připojení zemí na levém břehu Dněpru k carskému Rusku. Důvod byl náboženský a jeho malicherné spory s polskou šlechtou.

  • Počet článků 12
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1058x
Amatérsky záujemca o históriu, (aktuálne pasívny) modelár, človek hľadajúci súvislosti a snažiaci sa dať udalosti do širšieho kontextu.

Seznam rubrik