Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zabiják Novičok, alebo nové "fakty" z Kremľa.

Samozrejme sa vyrojili nové teórie, že bol vyrábaný mimo Rusko, získali ho Američania, že vymenený špión bol zabitý priam nie pred vstupnou bránou do britského laboratória atď.

Takže na úvod pár príspevkov, ktoré šíria ruské weby a prokremeľská piata kolóna u nás:

"Novichok program byl v Uzbekistanu, Zdedili ho Americane, nikoli Rusko. Skripal byl otraven nervovym agentem asi 10 km od mista, kde je nevetsi skladiste a laborator pro vyrobu latek pro pouziti jako chemicke zbrane vcetne nervovych agentu. Novichok byl oznacen OCPW jako pravdepodobna fikce a nebyl proto zarazen na seznam zakazanych latek. Kdyby meli vzorek, asi by to neudelali. Jak ho Anglicane identifikovali bez vzorku? Jestli meli vzorek, pab byli smlouvou zavazani ho poskytnout OCPW. Ale ji, Putin."

Alebo:

"Trapné, autor jedu žije v USA, ale může za to Rusko! Fiasko, jak se zbraněmi v Iráku!"

Prípadne:

"my "geniové". jednoduše zadáme do google Novichok a hned v prvním heslu se v angličtině dozvíme, že byl vyvíjen a vyráběn v Uzbekistánu a že to zařízení "likvidovali" amíci a že chemik, který na vývoji pracoval už delší dobu žije v USA"

A nakoniec vtip:

Američani v 90 letech likvidovali továrnu na výrobu Novičoku v Uzbekistánu.http://www.nytimes.com/1999/05/25/world/us-and-uzbeks-agree-on-chemical-arms-plant-cleanup.htmlv USA žije i autor těchto látek. Skřipal měl co do činění s zpávou o zasahovaní RF do voleb v USAI když nevíme kdo, kdy a jak otrávil Skripala a jeho dceru. Přesto potrestáme RF.

A ako to bolo?

Že je zloženie neznáme? Citátat z jednej študentskej práce z r. 2005: "Novichok agents, tedy organofosfáty s připojenou dihalogenformaldoximovou skupinou, substituované na atomu fosforu alkylem, alkoxylem, alkylaminoskupinou, nebo halogenem a na aldoximovém uhlíku halogenem (F, Cl, Br) či pseudohalogenem (CN). "

Program Foliant začal v r. 1973. Jednalo sa o organofosfátové nervovo-paralytické bojové látky tretej generácie, ako ich označujú Rusi a prvá bola syntetizovaná v r. 1980 pod vedením P. P. Kirpičeva. Pracovalo na nich cca 200 chemikov a inžinierov. Na začiatku boli zadané tri unitárne látky (???????? 33, A-232, ?-234). Na základe nich boli vytvorené binárne chemické zbrane, ktoré dostali označenie "Novičok" (rusky «???????», v preklade Nováčik).

 

 

A-230 (Foliant-230)

 

 

  • V neveľkom množste bol vyrábaný vo Volgograde a Šichanách (Saratovská oblasť). Testovaný bol na polygóne v Uzbekistane. V zime bol málo účinný.

A-232 (Foliant-232)

 

 

 

  • Bola to pokusná látka produkovaná fabrikou v Novočebokskarsku. Použiteľná aj v zime.

?-234

 

 

 

Etylový analóg A-232

"Novičok-#" - bez prideleného čísla je binárnou formou sovietskeho V-plynu (analógu amerického VX, označovaného, ako Substancia-33). Výroba Novočeborkarsk.

 

 

 

 

"Novičok-5" -  binárna forma na báze A-232. Vedúci pracovníci I. Vasiliev a A. Železňakov (GNIIOChT, ?oskva). U tohto je uvedené, že liečba po zásahu je "problematická". Pokusné vzorky boli vyrobené vo Volgograde, testované na polygóne v Nukuse (Uzbekistan).

 

 

 

 

"Novičok-7" - binárna forma na báze A-230, prchavá, ako soman, ale desaťnásobne toxickejšia. Vedúci pracovník V.I. Drozd (GNIIOChT, ?oskva), vyrábané v Šichanách, testované na polygóne poblíž.

 

 

 

 

 

"Novičok-8 a 9" - boli údajne syntetizované, ale do štádia výroby, alebo jej prípravy nedošli.

Čo sa týka symptómov po zásahu týmito látkami: Sú podobné, ako u iných nervovo-paralytických bojových plynov (sarin, soman, VX). S jedným rozdielom, citujem: "… ????????? ???? ?????????? ??????????…", teda vo voľnom preklade: "... zasiahnutí boli prakticky neliečiteľný..".  Alebo: "… ????, ??????? ? ???? ????? ??????????? ??????????? ????? ??, ??? ? ???????? ????????????????? ??????????., teda vo voľnom preklade: "... ľudia, ktorí sa v danom čase vystavili účnkom jedovatých látok (v kontexte článku), zostali práceneschopnými invalidmi." Jedným zo zasiahnutých bol A. Železňakov - zomrel päť rokov po zásahu drobnou dávkou, pričom sa to prejavilo cyrhózou pečene vzniknutej na základe toxickej hepatitídy, nervitidou trojklanného nervu (každý, kto mal bolesť zubov vie, že to muselo byť peklo) a epilepsiou.

Andrej Železňakov

 

Jeden kg z popisovaných "rodiny" ideálnych podmienok vyhladí mesto, ako Peking. 

Chemik Lev Alexandrovič Fedorov na margo týchto zbraní píše, že sa jednalo o jedinú chemickú zbraň vyvinutú v ZSSR bez toho, aby bola na západe vyradená, alebo zo západu ukradnutá. V r. 1993 o nej na západe nevedeli, takže sa "Novičky" na zoznamoch zakázaných chemických zbraní nevyskytli.

Ako je to s továrňou v Uzbekistane?

Jednoducho - žiadna neexistovala. Z toho, čo som napísal vyššie, tam neprebiehal ani žiaden vývoj. Jednalo sa o skúšobný polygón. Aj podľa L.A. Fedorova tam bol zriadený polygón, pretože pôvodný v spomínaných Šichanách nestačil. Polygón 22 (alebo aj "8. stanica chemickej obrany") sa nachádzal neďaleko mesta Nukus (neďaleko sa v tomto prípade po preklade z ruštiny rovná vzdialenosti 238,7 km), v oblasti mestečka Žaslyk. Pôsobil tam chemický výskumný pluk (VÚ 44105) a centrum na vývoj prostriedkov protichemickej ochrany (VÚ 26382). Leteckú podporu zabezpečovala 101. samostatná výskumná eskadra vybavená lietadlami An-26 a vrtuľníkmi Mi-8 pôsobiaca na základni Nukus (9 km severovýchodne od Žaslyku). Posledné testy na polygóne prebehli v 1.kvartáli r. 1992. Následne ju Rusi vypratali a odtajnili. To odtajnenie urobili, aj keď to už nebolo na ich území, zámerne - aby celý svet mal možnosť to tam skontrolovať (čiže, aby Uzbekov nenapadlo tam niečo skúšať). V r. 1999 tam prišli Američania a samozrejme nenašli nič. Len čo odišli, uzbecký "demokratický" sultán zriadil v bývalých objektoch polygónu väzenie smutne preslávené krurtým mučením.

Vil Sultanovič Mizrajanov

Osoba, ktorá toho dosť o projekte "vykecala" a pár "alternatívne inteligentných" ho považuje za "autora jedu". V skutočnosti nebol ani autor, dokonca ani chemik. Bol "????????? ??????????? ?????? ??????????????? ??????????? ??????????? ?????????", čiže šéf rezortného oddelenia technickej konrarozviedky (s prístupom k informáciam).

Ako Briti spoznali, o aký jed sa jednalo?

Po tom, čo som napísal, by sa dalo povedať, že ak Briti nie sú idioti, tak ho spoznať museli. :)

Autor: Michal Grešlik | čtvrtek 15.3.2018 1:44 | karma článku: 20,37 | přečteno: 1158x
  • Další články autora

Michal Grešlik

Co je sebeobrana? Reakce na zproštění obžaloby pana Rohozyna.

Říká se, že násilí plodí násilí. Někdo k tomu dodal: A tak je to správné. Pokud se zeptáme: Co v historii násilí vyřešilo? Odpovědí možná bude: fašisty a jiné režimy toho druhu, včetně nacistů, komunisty atd.

24.3.2024 v 21:09 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Ukrajinec, Ukrajina - historie

Putin a další váleční zločinci omlouvají svůj vpád na Ukrajinu tím, že Ukrajinci vlastně neexistují. Nemají historii, jsou to vlastně Rusové, kteří "sešli z cesty". Původně je Putin označoval za "bratrský národ".

10.3.2024 v 20:49 | Karma: 22,07 | Přečteno: 511x | Diskuse| Ostatní

Michal Grešlik

Situace u Avdijivky. Třetí blog s názvem: Omyly našich "expertů".

V předešlých dvou jsem psal o "neexistující" 2. ukrajinské linii obrany. Aktuální situace plně potvrzuje to, co jsem napsal před zhruba 10 dny. Tedy, kde ta linie je atd.

10.3.2024 v 15:29 | Karma: 20,79 | Přečteno: 815x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Boj o Avdijivku, lži kremelských onucí atd.

Aktualizace mého vlastního blogu https://greslik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=813878. Který byl reakcí zároveň na analýzu pana Hájka: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajinci-si-za-avdijivkou-nevybudovali-druhou-liniii-

6.3.2024 v 20:50 | Karma: 21,97 | Přečteno: 752x | Diskuse| Společnost

Michal Grešlik

Kde je 2. ukrajinská obranná linie za Avdijivkou? Jaká je celková situace a co Syrskij?

Odpověď je jednoduchá: 2. obranná linie vede zhruba přes Očeretyne - Novoselivka perša - Komyšivka - Ptiče - Kalynove - Hirnyk - Kurachivka... Celková situace kritická. Syrskyj je dle všeho schopný velitel.

1.3.2024 v 20:56 | Karma: 20,37 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 23,86
  • Průměrná čtenost 1058x
Amatérsky záujemca o históriu, (aktuálne pasívny) modelár, človek hľadajúci súvislosti a snažiaci sa dať udalosti do širšieho kontextu.

Seznam rubrik